neděle 27. srpna 2017

Tipy na rychlé snídaně a svačinky (nejen) pro školáky a předškoláky

Je ráno, strašný šrumec a co teď rychle na snídani nebo sváču? Buď si musíte vše připravit večer nebo ráno rychle zaimpromizovat. Zde máme pár tipů, pro ulehčení práce :-)





Smoothies
Recepty jsou na 1 porci

Borůvkové
- banán, hrst borůvek, 1 čerstvý fík


Špenátovo-malinové
- hrst čerstvého baby špenátu, hrst mražených malin, 1 banán, 50 ml mandlového mléka


Ananasové
1 šálek ananasu, 1 šálek kokosového mléka, 1 lžíce strouhaného kokosu, limetková šťáva dle chuti


Grepové
1 grep, 1/2 lžíce medu, šálek jahod, trocha vody

Jaké jsou osvědčené další kombinace?
Nebojte se dýně, má se ráda s dalším podzimním ovocem jako je jablko, hruška či mrkev. 
Stejně tak se nebojte kombinovat další ovoce a zeleniny, co zkusit špenát a jahody? 

Tipy na další kombinace
- mandle, datle, jahody, máta, mléko
- pomeranč, banán, mrkev, mandlové mléko
- baby špenát, kiwi, okurka, máta
- okurka, kiwi, jablko, pár lístků meduňky
- jahody, slunečnicová semínka, datle a mrkvová šťáva



Smoothie bowls
- rozdíl od smoothies je takový, že smoothie bowl jsou husté, jí se lžičkou a na povrchu si je můžete posypat dalšími dobrůtkami, takže nejsou hladké, ale strukturované. Častou ingrediencí je třeba bílý jogurt. 

Avokádovo-borůvková bowl
Rozmixovat:
- 1/2 avokádo
- hrst borůvek
- hrst ovesných vloček
- 5 datlí
- 1 bílý jogurt 120g


Palačinky z ovesných vloček
(8-10 kusů)
2 hrnky ovesných vloček
1 a 1/2 hrnku mandlového mléka (či kravského)
1 vejce
2 PL ghí (nebo másla)
2 KL třtinové panely (či jiného sladidla)
špetka soli

Postup
1. V mixéru rozemeleme vločky na mouku a poté k nim přidáme mléko, ROZPUŠTĚNÉ ghí, 1 vejce, panelu, špetku soli a pořádně promícháme.
2. Na rozpálenou pánev dáme přiměřené množství těsta a jakmile se začnou tvořit bublinky, můžeme otočit. Jelikož je tuk již v palačinkách, jdou smažit na sucho. 


Domácí toustový chléb
Už jste si někdy četli složení toho kupovaného? Nic moc teda. Zkuste si  jej připravit doma, je to extra jednoduché a je výborný! Recept je již ověřený z webu www.cuketka.cz, jen jsem vyměnila 2 suroviny.
Ráda jej mám na sucho opečený v toustovači s Lučinou a čerstvými špenátovými listy či v ořechovým máslem, banánem a javorovým sirupem

Potřebujeme
260g hladké špaldové mouky
158g plnotučného mléka
20g rozpuštěného ghí
20g třtinového cukru
1 vejce - 25g do receptu a zbytek na potření
4g soli
3g instantního droždí

Postup
1. Nejprve prosejeme mouku a přidáme do ní cukr, sůl, droždí, promícháme.
2. Poté přidáme mléko, rozpuštěné ghí a vejce, a pořádně promícháme ručně (dá to zabrat i 5-10 minut, můžete podmoučit, ale ne moc, doporučuji tak 10-20g mouky max) nebo v robotu. Těsto musí být hladké a lepit by mělo jen lehce.
3. Dáme do mísy vymazané trochou oleje vykynout (cca na hodinu) - poté těsto v míse trochu prohněteme a dáme do vymazané formy (srnčí hřbet) ještě na cca hodinku vykynout.
4. Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme - pekla jsem na asi 180 stupňů přibližně 30-40 minut. 


Cherry rajčátka s mozzarelou - ideální svačina do školy!





---------------------------------------Další tipy na snídaně z našeho blogu------------------------------------

 Bezlepkové vafle









Žádné komentáře:

Okomentovat