pátek 2. června 2017

Dušené hovězí maso s mrkví




















Dětská verze dospěláckého hovězího guláše :)



Vařila jsem pro sebe a svého milého hovězí guláš a cácorce jsem uvařila její vlastní s hromadou mrkve :)

Potřebujeme:
  • hovězí kližku
  • jednu větší cibuli
  • jednu lžíci kvalitního rajského protlaku (doporučuji zn. Giana, kde je 99,5% rajčat a 0,5% soli)
  • hovězí vývar/vodu
  • 3 větší mrkve
  • majoránku
  • česnek
  • 2 lžičky mleté sladké červené papriky
  • sádlo (nejlépe domácí)
  • vodu
  • špaldovou mouku

Postup:

  • na sádle opečeme nadrobno nakrájenou cibuli (čím drobněji nakrájená, tím lépe později zahustí omáčku a nebude třeba už dalšího zahuštění); jakmile bude cibule do světle hněda opečená, přidáme na menší kostičky nakrájené hovězí maso a opékáme tak dlouho, dokud se maso nezatáhne;
  • jakmile je maso zatažené, potom na dno hrnce (ne na maso) přidáme jednu polévkovou lžíci rajského protlaku a pořádně zamícháme; přidáme i mletou červenou papriku - taktéž zamícháme;
  • k masu přidáme očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev a vše zalijeme vývarem/vodou tak, aby hladina vývaru byla cca 3cm nad masem; přikryjeme poklicí a dusíme - v průběhu dušení kontrolujeme a dle potřeby přidáváme vývar/vodu;
  • jakmile je maso měkké a šťáva zredukovaná, přidáme majoránku (dle chuti), česnek (dle chuti), a pokud je směs příliš řídká, zahustíme ji záklechtkem z vody a hladké špaldové mouky (záklechtek přidáváme tehdy, když směs vře).

Poznámka:
  • vzhledem k použitým ingrediencím je jídlo vhodné pro děti od cca 1 roku věku.






Žádné komentáře:

Okomentovat