středa 24. května 2017

Tvarohovo-borůvkový koláč bez mouky a cukru (vhodné od 1 roku)


Takový menší experiment co dům dal. A je výborný, otestováno na kolegyních v práci ;-)



Potřebujeme (na koláčovou formu)

Korpus
1 banán
1 hrnek ovesných vloček (jemně mleté, koupíte v Lidlu či Zdravíčku)
1/2 hrnku kokosu
1/2 hrnku pufovaného amarantu (pokud nemáte, dejte kokos či třeba oříšky nasekané)
100 g másla
2 lžíce javorového sirupu (popř. jiného sladidla)

Náplň
2 vejce
1 bílý jogurt (150g)
1 tvaroh (vaničkový, plnotučný)
2 lžíce rýžového sirupu (nebo více, my máme radši kyselejší)
2 lžíce vanilkového pudingu - prášku (používám BIO Amylon)
hrst borůvek

Postup
1. Nejprve si smícháme ingredience na korpus - rozmačkáme vidličkou banán a přidáme vločky, kokos, amarant a sladidlo. To společně smícháme.
2. Rozpustíme si 100g másla a přimícháme ke směsi a pořádně zamícháme.
3. Směs natlačíme do formy a dáme zapéct do trouby na 180 stupňů asi na 10 minut.
4. Mezitím si připravímě náplň. Vyšleháme vejce spolu s rýžovým sirupem.
5. Přidáme bílý jogurt, 2 lžíce pudingu  a tvaroh a znovu prošleháme.
6. Rozdělíme si náplň na 2 díly a do jednoho přidáme umyté borůvky a rozmixujeme.
7. Korpus vytáhneme z trouby a dáme náplň - nejdříve světlou vrstvu, kterou rozetřeme po korpusu. Poté nalijeme do kruhu náplň s borůvkama a párátkem můžeme vytvořit mozaiku.
8. Dáme do trouby péct asi na 20 minut na 180 - 200 stupňů.

Poznámka
Hrnek byl použit o objemu 250 ml. 

3 komentáře:

  1. Dobrý den, prosím vás kam a kdy patří 2 lžíce vanilkového pudingu? Děkuji moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do náplně, 2 lžíče čistě pudingového prášku, ale nemusí tam být.

      Vymazat